Belgian Fire Games

Brandweer Vlaams-Brabant West wint Belgian Fire Games 2016

Op zaterdag 17 september 2016 hebben 22 ploegen van de brandweerzones en van de Brusselse brandweer het tegen elkaar opgenomen in zes sportproeven. De zes brandweerlieden van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West hebben deze grote nationale competitie gewonnen. Zij zullen in 2017 naar Los Angeles vliegen om daar België te vertegenwoordigen op de World Police and Fire Games.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft de tweede editie van de Belgian Fire Games georganiseerd op de site van de “RPA Hainaut Sécurité” in Lens. Brandende toren, spookhuis, dolle trein, watertoren, moeras en hindernissenparcours. De 132 deelnemende brandweerlieden hebben de nodige strategie, hun goede lichamelijke conditie en hun zin voor teamgeest aan de dag gelegd om er een spannende strijd van te maken, onder het toeziend oog van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Er was veel volk om de atleten, die zich dagelijks inzetten voor de veiligheid van de burgers, aan te moedigen. Het evenement werd aangenaam afgesloten met een barbecue en een concert in de brandweerkazerne van Chièvres.

Klassement BFG 2016

 1. Vlaams-Brabant West
 2. Brussel (ploeg 1)
 3. Brussel (ploeg 2)
 4. Antwerpen (ploeg 1)
 5. Vlaamse Ardennen 1 (Oost-Vlaanderen)
 6. Antwerpen (ploeg 2)
 7. Centrum (ploeg 1, Oost-Vlaanderen)
 8. Henegouwen-Oost
 9. Luxemburg + 9. Val de Sambre 1 (Namen)
 10. Zuid-West Limburg
 11. Luik
 12. Fluvia (West-Vlaanderen)
 13. Dinaphi (Namen)
 14. Henegouwen-centrum (ploeg 1)
 15. Centrum (ploeg 2, Oost-Vlaanderen)
 16. Waals-Brabant
 17. Hesbaye (Luik)
 18. Henegouwen-centrum 2
 19. Val de Sambre 2 (Namen)
 20. Wallonie picarde (Henegouwen)
 21. Vlaamse Ardennen 2 (Oost-Vlaanderen)

1ste prijs: World Police & Fire Games

De ANPI kende de eerste prijs toe aan de ploeg van de zone Vlaams-Brabant West. Deze ploeg zal in 2017 België mogen vertegenwoordigen op de World Police and Fire Games (WPFG). Deze internationale gebeurtenis is de tweede grootste sportcompetitie ter wereld na de Olympische Spelen. Zij vindt om de twee jaar plaats en brengt 12.000 hulpverleners uit meer dan 70 landen samen. De Brusselse brandweer, winnaar van de BFG 2014, heeft op de WPFG 2015 een twintigtal medailles gewonnen.
De tweede prijs was een oefenpop, de derde prijs veiligheidsschoenen, de vierde prijs sweatshirts. En de Provincie Henegouwen heeft een speciale prijs uitgereikt aan ploeg 1 van de Vlaamse Ardennen voor haar strijdlust en solidariteit.

Samen met de Nationale Vereniging voor Brand- en Diefstalbestrijding (ANPI) organiseren de Algemene Directie Civiele Veiligheid en het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (FOD Binnenlandse Zaken om de twee jaar dit grote nationale sportevenement voor de brandweer. De organisatoren willen met de Belgian Fire Games de samenwerking tussen de brandweerhulpverleningszones over het ganse Belgische grondgebied versterken.

Foto’s op www.facebook.com/BelgianFireGames/

Blijf op de hoogte via onze facebookpagina: www.facebook.com/BelgianFireGames

Weet je niet goed wat te verwachten? Snuif de sfeer op van de Belgian Fire Games in 2014:

 

 

Partners van de Belgian Fire Games 2016

22 ploegen, 6 proeven, 1 ticket voor de wereldspelen

Op zaterdag 17 september 2016 van 9u tot 18u organiseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken de tweede editie van de Belgian Fire Games op de site van de «Régie provinciale autonome Hainaut Sécurité».  Allen daarheen om de brandweer aan te moedigen!

Samen met de Nationale Vereniging voor Brand- en Diefstalbestrijding (ANPI) en de “Régie provinciale autonome Hainaut Sécurité” nodigen de Algemene Directie Civiele Veiligheid en het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (FOD Binnenlandse Zaken) u uit om dit grote, nationale sportevenement, waaraan 132 brandweerlieden deelnemen, te ontdekken. De organisatoren willen met de Belgian Fire Games de samenwerking tussen de brandweerzones over het ganse Belgische grondgebied versterken.

Brandende toren, spookhuis, dolle trein, watertoren, moeras en hindernissenparcours. De 22 ploegen van de brandweerzones en van Brandweer Brussel nemen het tegen elkaar op in zes sportproeven, waarbij ze hun goede lichamelijke conditie, hun teamgeest en hun technische vaardigheden aantonen. Het belooft een spannende wedstrijd te worden.

Het winnende team dat de eerste prijs, toegekend door ANPI, binnenhaalt, mag België vertegenwoordigen op de World Police and Fire Games (WPFG). Deze internationale gebeurtenis is de tweede grootste sportcompetitie ter wereld na de Olympische Spelen. Zij vindt om de twee jaar plaats en brengt 12.000 hulpverleners uit meer dan 70 landen samen. De Brusselse brandweer, die zijn titel dit jaar op het spel zet, heeft bij de editie van 2015 een twintigtal medailles gewonnen.

Dit sportevenement is gratis toegankelijk voor het publiek. De toeschouwers kunnen de atleten komen aanmoedigen en tegelijk genieten van talrijke gezinsactiviteiten: springkasteel, waterspelen, demonstraties, opendeurdag in de kazerne van Chièvres, concert,…

Deelnemende brandweerzones: Antwerpen, Waals-Brabant, Brussel, Oost-Vlaanderen, Dinaphi, Fluvia, Henegouwen-centrum, Henegouwen-Oost, Hesbaye, Luik, Luxemburg, Val de Sambre, Vlaams-Brabant West, Vlaamse Ardennen, Wallonie picarde, Zuid-West Limburg.

Programma

 • 9u-12u: proeven deel 1
 • 12u-13u: lunch
 • 13u-16u: proeven deel 2
 • 17u-18u: prijsuitreiking
 • Avond: grote barbecue en concert

Praktische informatie

Wanneer: Zaterdag 17 september 2016 van 9u tot 18u
Waar: RPA Hainaut Sécurité, rue de la Croix 112, 7870 Lens

Schrijf je nu in voor de Belgian Fire Games van 17 september 2016!

Op 17 september 2016 organiseert de Algemene Directie Civiele Veiligheid, in samenwerking met ANPI (Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding), de tweede editie van de Belgian Fire Games. Met dit initiatief willen wij de samenwerking tussen de Brandweer en met de Civiele Bescherming op heel het Belgische grondgebied aanmoedigen.

Wil je dit jaar uw zone of eenheid zien winnen, nadat het Brusselse team in 2014 met de hoofdprijs aan de haal ging? Wij rekenen alvast op uw enthousiaste medewerking. Om je in te schrijven, dien je het elektronische formulier in te vullen door hier te klikken. De inschrijvingen zijn geopend van 7 april tot 19 juni 2016. Raadpleeg ook het reglement en ontdek de proeven.

De Belgian Fire Games symboliseren de doelstellingen van de hervorming van de civiele veiligheid: de zonewerking, het delen van kennis, en het aanmoedigen van de samenwerking tussen de brandweerdiensten en met de Civiele Bescherming. De teams van de 34 hulpverleningszones, Brandweer Brussel en de Civiele Bescherming krijgen de gelegenheid om het tegen elkaar op te nemen tijdens zes sportproeven die hun goede fysieke conditie, teamspirit en technische vaardigheden illustreren.

De eerste prijs, uitgereikt door ANPI, biedt het winnende team de mogelijkheid om deel te nemen aan de World Police and Fire Games (WPFG). Dit internationaal evenement is, na de Olympische Spelen, de tweede grootste sportcompetitie ter wereld. Om de twee jaar nemen er 12.000 hulpverleners uit meer dan 70 landen aan deel.

Het nobele beroep van brandweerman verdient maximale erkenning. Wij willen dan ook uw moed en expertise vieren en jonge mensen aansporen om brandweer te worden. Dit gezellige sportevenement biedt eveneens de ideale gelegenheid om het publiek bewust te maken van eventuele risico’s voor zijn veiligheid.

Na het geweldige onthaal in het provinciaal opleidingscentrum Campus Vesta in Antwerpen in 2014, vindt de editie van 2016 plaats in Henegouwen. Wij worden onthaald door de “Régie Provinciale Autonome Hainaut Sécurité” in Lens. De proeven, verspreid over de site, vinden plaats op 17 september van 9 tot 17 uur en worden gevolgd door een prijsuitreiking.

Blijf op de hoogte via onze facebookpagina: www.facebook.com/BelgianFireGames

Weet je niet goed wat te verwachten? Snuif de sfeer op van de Belgian Fire Games in 2014:

 

World Police & Fire Games 2015

Op woensdag 24 juni 2015 zijn zo’n 20 brandweermensen uit de hulpverleningszones Antwerpen, Fluvia en Brandweer Brussel alsook een 20-tal Belgische politieagenten richting Washington D.C. vertrokken om aan de World Police & Fire Games (WPFG) 2015 deel te nemen. Van 26 juni tot en met 5 juli 2015 kregen zij de kans om hun sportprestaties onder de aandacht te brengen in meer dan 70 disciplines, gaande van een triatlon tot de Ultimate firefighter. Het 6-koppige team van de Brusselse brandweer (DBDMH) die op 20 september 2014 de eerste editie van the Belgian Fire Games won, kreeg van ANPI als hoofdprijs 6 tickets aangeboden voor de World Police & Fire Games. In totaal hebben Belgische brandweerlieden en politieagenten maar liefst 24 medailles behaald tijdens de World Police & Fire Games 2015. Proficiat!

De World Police & Fire Games is een tweejaarlijks sportevenement en verzamelt elke editie meer dan 12.000 hulpverleners (brandweer, politie, cipiers, douaneagenten) uit ruim 70 landen.

Belgian Fire Games 2014

Op 20 september 2014 hebben 10 teams vanuit hulpverleningszones uit het hele land het tegen elkaar opgenomen in een strijd voor de eer van meest fitte en teamgeoriënteerde hulpverleningszone van België. De hoofdprijs: een 6-voudig ticket naar de World Police and Fire Games, aangeboden door ANPI. Het 6-koppige team van Brandweer Brussel is de verdiende winnaar van de Belgian Fire Games op 20 september 2014 in Ranst. De wedstrijd ging door bij Campus Vesta in Ranst.

In totaal hebben alle teams zes proeven afgelegd, waarbij ze zich hebben bewezen op vlak van fitheid, teamwork en technische capaciteiten:

 • hindernissenparcours
 • redding uit een vliegtuig + reanimatie
 • dam bouwen met zandzakjes
 • aflegsysteem opbouwen in een appartementsgebouw,
 • ontzetting uit een autobus
 • persluchtparcours

Bekijk de fotoreportage van de Belgian Fire Games hier

Resultaten 2014

1.      Brussels Fire Department 12:44
2.      Fluvia16:09
3.      Waasland16:14
4.      Oost-Vlaanderen zone Centrum16:27
5.      Antwerpen Zwijndrecht16:51
6.      Brandweer Vlaamse Ardennen16:51
7.      Luxembourg18:31
8.      Dinaphi18:46
9.      Wallonie Picarde 20:37
10.   Noord Limburg20:47