Opleiding “Adviseur Gevaarlijke Stoffen” klaar voor een nieuwe ronde

Civiele Bescherming
Brandweer
Opleiding
In september van het academiejaar 2015-2016 gaat de opleiding voor Adviseur Gevaarlijke Stoffen terug van start aan de Universiteit Antwerpen (voor de Nederlandstaligen). Het postgraduaat dient om adviseurs op te leiden die zo snel en efficiënt mogelijk op moeten treden bij chemische ongevallen.

De opleiding is toegankelijk voor medewerkers van de brandweer, Civiele Bescherming of bepaalde bedrijven en wordt mogelijk gemaakt door het KCCE, de Universiteit Antwerpen en het Antwerpse provinciale opleidingscentrum (Campus Vesta). Zij kunnen rekenen op een goede samenwerking met de brandweer en verschillende chemische bedrijven.

Sinds 2010 wordt het postgraduaat voor AGS in België georganiseerd. Met de goedkeuring van de Minister van Binnenlandse Zaken in 2014 om de opleiding te subsidiëren, is die nog toegankelijker geworden. Het KCCE staat in voor 6.000 euro van de inschrijving, waardoor leden van de brandweer en de Civiele Bescherming slechts 2.000 euro betalen.

Professor Chemie aan de Antwerpse Universiteit Vera Meynen, die nauw betrokken is met de opleiding, omschrijft het takenpakket als volgt:

"Een AGS krijgt naast een theoretische basis om onderbouwde beslissingen te nemen, een sterke praktijkgerichet opleiding om snel een juiste inschatting te maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Hij/zij moet in staat zijn om een snel en gestructureerd advies te geven aan brandweeroversten, beleidsverantwoordelijken en/of aan het betrokken bedrijfsmanagement over de inzet van de middelen en de te ondernemen acties, zodanig dat de gevolgen van een ongeval met chemische producten tot een minimum beperkt worden en grotere schade voor mens en milieu kan vermeden worden."

De opleiding focust niet alleen op het structureel aanpakken van een incident met chemische stoffen, maar ook op de preventie ervan. Zo leren de adviseurs in spe, naast het opruimen van gevaarlijke stoffen, ook hoe men die veilig kan opslaan of vervoeren, hoe ongevallen vermeden kunnen worden en hoe men de schade in moet perken bij een ongeval.

Verdere toelatingsvoorwaarden zijn een academische bachelor, bij voorkeur wetenschappelijk of toegepast wetenschappelijk. Als men geen bachelordiploma heeft moet men eerst slagen voor een ingangstest. Daarnaast vereist de opleiding voldoende kennis van brandweerinterventies.

Meer info? Op 23 april 2015 vindt een informatiesessie plaats om 19 uur in Campus Vesta.
Inschrijven kan tot voor 1 juni 2015. Klik hier voor de website.