PPMO zet de nieuwe standaard voor brandweermannen

Brandweer
Opleiding
Naar het voorbeeld van de Nederlandse brandweer introduceert ons land het PPMO, ofwel het Preventief Periodisch Medisch Onderzoek. Het PPMO dient de brandweerlui te tonen welke de optimale fysieke en mentale gesteldheid is voor het uitoefenen van hun werk.
PPMO

Het Preventief Periodisch Medisch Onderzoek test de fysiek, motoriek en techniek van het brandweerpersoneel, die feedback kunnen krijgen over welke punten ze moeten bijschaven. De nieuwe proeven zijn bovendien praktijkgerichter en helpen om ieder individueel brandweerlid zo precies mogelijk te evalueren. Zo wordt niet enkel de hele ketting, maar ook iedere schakel versterkt, wat uiteindelijk de veiligheid van de groep ten goede komt.

De lancering van de opleiding wordt al een tijdje voorbereid. Zo werd reeds een omzendbrief verspreid. Gedurende de eerste twee weken van maart  startten de eerste opleidingen volgens het principe train the trainer in de nieuwe brandweerkazerne van Menen. Daar werden telkens 2 vertegenwoordigers van elke school opgeleid, om op hun beurt andere testleiders in te wijden. Inmiddels zijn zowel de Nederlands- als Franstalige sessies afgerond.

Het KCCE voorziet daarnaast 50.000 euro per school voorzien ter ondersteuning van de aankoop van het nodige materiaal.